Vezetők, segítők

_MG_9003.jpg

Hári József

szakosztályvezető, PTE PEAC Parasport Szakosztály

Milyen szerepet játszik az Ön életében a sport?

Gyermekkorom óta sportolok, labdarúgóként az első igazolásomat, sportkönyvemet 10 éves koromban kaptam, 15 évesen játszottam a felnőttek között egy olyan stoplis cipőben, ami 3-4 számmal nagyobb volt és nem volt egy ép stoplija sem… tehát estem-keltem. A foci mellett atletizáltam az iskolai csapatban, a Széchenyi Gimnáziumban. Idősebb koromban futottam és úsztam, a Balaton átúszások mindig a nyár nagy kihívásai voltak. Jelenleg a PTE Sportiroda vezetőjeként és PTE PEAC szakosztályok (parasport, futsal, sárkányhajó) vezetőjeként napi kapcsolatban vagyok a tömegsporttal és a versenysporttal is.

Miért tartja fontosnak a fogyatékossággal élők sportolását?

2000 környékén kerültem közel a parasportolók világához, Pásztory Dóra illetve később Sors Tamás háttérmunkásaként. Később a PTE PEAC csörgőlabda csapatának egyik alapítója lettem. Fontosnak tartom, hogy mindenki, aki szeretné - legyen az vagy ép, vagy sérült embertársunk -, találja meg számítását a sport világában. Hiszen a sport, közösség, célok megfogalmazása, küzdelem, alázat, kapcsolatteremtés, elfogadás, tehát minden, amit nap mint nap a civil életben is meg kell élnünk... A sport minden...

Milyen tervei vannak a PTE PEAC Parasport Szakosztálya vezetőjeként?

Szeretném, ha minél többen megtalálnának bennünket és segíteni tudnánk a sporton keresztül minél több honfitársunknak. Az ülőröplabda bevonásával szerintem elérhetnénk a PTE PEAC Parasport Szakosztályának a végleges kereteit. A nagy álmom, hogy Pécs legyen a vidék parasport bázisa, mind infrastruktúra, mind szervezettség, mind sportorvoslás, mind parasport sikerek tekintetében... MERT ÍGY ÉLÜNK!


JL2.jpg

Janovics László

elnök, Baranya Megyei Kosárlabda Szövetség

Milyen szerepet játszik az Ön életében a sport?

Lételemem a sport, különösen a csapatjátékok. Amióta az eszemet tudom, mindig sportoltam. Gyerekkoromban versenyszerűen asztaliteniszeztem, kézilabdáztam. Később a  kosárlabda lett az én sportom, amit 40 éve folyamatosan gyakorlok. Jelenleg is heti három edzésre járok. 

Miért döntött a megyei kosárlabda szövetség a kerekesszékes kosárlabda csapat megalakítása mellett?

A szövetségben évek óta foglalkoztatott bennünket a gondolat. A riói paralimpiáról közvetített kerekesszékes kosárlabda mérkőzések nagy hatást gyakoroltak rám. Meglepődtem, mennyire látványos, dinamikus, technikás és taktikus csapatjáték ez. 2017. év őszén a Baranya Megyei Kosárlabda Szövetség Pécsett rendezte meg a Kerekesszékes Kosárlabda Magyar Kupa döntőjét, ahol testközelből szerezhettünk tapasztalatokat a játékról és az azt művelő emberekről. Ekkor eldöntöttük, hogy Baranyában is szervezünk egy csapatot. Célunk az volt, hogy lehetőséget adjunk a sportolásra olyan embereknek, akiknek ez korábban meg sem fordult a fejében; megismertessük velük annak élményét, amit egy csapatjáték, csapathoz tartozás nyújthat a számukra; és hogy bebizonyíthassák maguknak, a sorstársaiknak és az ún. "épeknek" is, hogy nincsen lehetetlen.

Mivel tudja Ön a csapatot támogatni?

A munkámmal. Azzal, hogy dolgozom csapat tagjainak folyamatos toborzásán, a működtetés feltételeinek megteremtésén, az elfogadás és befogadás elősegítésén, a közösség CSAPAT-tá formálásán.

Mit jelent Önnek ez a csapat?

A reményt és a hitet abban, hogy amit csinálunk, annak értelme van.  Felemelő érzés figyelni a játékosok egyéni fejlődését, a CSAPAT formálódását, a csapatkohézió erősödését. Minden edzés végén az összekapaszkodás az összetartozást szimbolizálja. A felelősségvállalást önmagunkért és egymásért. Mindenki tisztában van vele, senkit nem hagyunk el. Mindenkinek megtaláljuk vagy megtalálja magának a helyét, szerepét, faladatát a csapatban. Mindenki fontos és értékes láncszeme a közösségnek.  A CSAPAT alatt nem csak a játékosokat értjük, hanem az őket körülvevő ÖNKÉNTES SEGÍTŐ-k táborát is, akik fantasztikus odaadással, elkötelezettséggel, kitartással végzik önként vállalt feladatukat. Végül szót kell ejteni a TÁMOGATÓK-ról is. Az ÜGYÜNK érdekében kivétel nélkül példás együttműködést, önzetlen felajánlásokat és segítséget tapasztaltam mindenki részéről, bárkihez is fordultam eddig. Köszönet érte.


VZS.jpg

Várhalmi Zsolt

társelnök, Baranya Megyei Kosárlabda Szövetség

Milyen szerepet játszik az Ön életében a sport?

Életem meghatározó része a sport. Fókuszban a kosárlabdával.

Mivel tudja Ön a csapatot támogatni?

Szervező háttérmunkával.

Mit jelent Önnek ez a csapat?

Születésétől kezdve ott vagyok a csapat mellett. Így ez a CSAPAT számomra igen fontos. Kamaszkori útkeresések, botladozások és kilengések után nagyon várom a nagykorúság beteljesedését. Minden szegmensében egy igazi közösség alakult, illetve alakul.


TT2.jpg

Téczely Tamás

ügyvezető, Baranya Megyei Kosárlabda Szövetség

Milyen szerepet játszik az Ön életében a sport?

Gyerekkoromtól kezdve a sport állt az érdeklődésem középpontjában,  ezért tanulmányaimat, később a munkámat is a sport határozta meg. A  sportágak közül a kosárlabda áll hozzám a legközelebb, mivel ebben a  sportágban voltam játékos, edző, játékvezető is. Sportvezetőként is  tevékenykedtem. Szerencsésnek mondhatom magamat, mert a hobbim a  munkám. A sport nagyon sokat segített a személyiségem kifejlődésében  és nagyon sok ismeretséget, barátságot adott.

Mivel tudja Ön a csapatot támogatni?

A csapat körül felmerülő aktuális feladatok ellátásában tudok  segíteni, amikor elfoglaltságom lehetővé teszi.

Mit jelent Önnek ez a csapat?

Számomra elsődleges cél volt kosárlabda sportág segítségével egy  olyan közösség létrehozása, ahol a mozgássérültek jól érzik magukat és  az esélyegyenlőség szempontjából a sport segítségével közelíthetnek a  teljes életet élő embertársaik életmódjához. A versenyzés bár fontos  szempont, de  ebből a megközelítésből számomra csak másodlagos cél.


PK2.jpg

Katona Petra

Milyen szerepet játszik az Ön életében a sport?

Egészen kiskorom óta járok sporteseményekre és 17 éves koromig versenyszerűen sportoltam. Mára a hobbi tenisz maradt.

Mivel tudja Ön a csapatot támogatni?

A tavalyi Magyar Kupa megszervezése óta különböző marketing és szervezési feladatokban segítek a csapatnak.

Mit jelent Önnek ez a csapat?

Nagyon jó érzés a nullából kiindulva létrehozni valamit. Örülök, hogy nincsen a csapatból lemorzsolódás és jó látni, ahogy a csapattagok egymást motiválják. Mindenkinek megvan az erőssége és ezt ki is használják egymás támogatására. Jó közösség alakult, olyan közösség, amely tagjai az edzésen kívül is jól érzik magukat egymással.


D1975FBC-376C-47BC-833D-434BA90FC9EC.JPG

Szudyné Bauer Terézia (Teca)

Mit sportoltál korábban?

Hosszú távú futó voltam, de a labdajátékok sem álltak távol tőlem.

Miért és milyen célokkal csatlakoztál a csapathoz?

Először Várhalmi Zsolt, majd Janovics László keresett meg segítséget kérve a csapat toborzáshoz, de mikor lejártam az edzésekre egyre nagyobb késztetést éreztem, hogy egy ilyen vidám, jó hangulatú csapathoz tartozzak, akár segítőként is. Leghatékonyabban egészségügyi végzettségemet és a kapcsolati rendszereimet kamatoztathatom a rendszerben.

Mit jelent Neked ez a csapat?

Tartozni valahova, és egy jó CSAPAT tagjává válni! Az első technikai megbeszéléstől részese voltam annak, amikor még csak terveztük, hogy összehozunk Pécsett egy kerekesszékes kosárlabda csapatot, majd a megvalósulás élményét is megélhettem. Cél a végtelen!

Miért ajánlod, hogy mások is csatlakozzanak a csapathoz és kipróbálják ezt a játékot?

Tartozni valahova, részt venni egy jó CSAPAT munkájában, minden napjainak szerves része lenni, irtó jó dolog. Önmagadnak is bizonyíthatod, hogy még képes vagy egy csoportnak lelkes tagja lenni, nemtől, kortól függetlenül! Nem kell mozgássérültnek lenned, hogy kipróbáld és támogasd ezt a sportot!


_MG_8955.jpg

Klaics-Szloboda Edina

Milyen szerepet játszik az Ön életében a sport?

Mindig mozogtam valamit, kézilabdáztam, Hit-Maxra és Walkenergyre jártam, most pedig biciklizem.

Hogyan került kapcsolatba a csapattal?

A férjem által. (Klaics Gábor a csapat játékosa.)

Milyen változást lát partnerén, amit a kerekesszékes kosárlabda csapatnak köszönhet?

Jót tesz neki a mozgás, rendszerességet visz a mindennapjába. Emellett kikapcsolja és feltölti.


CSI.jpg

Csorba Ildikó

Milyen szerepet játszik az Ön életében a sport?

 Mindig becsültem azokat az embereket, akik valamit sportolnak.   Szerintem a sport nemcsak a testet, de a lelket és a szellemet is edzi,  ezáltal kitartásra és önfegyelemre nevel, tanít! A magam részéről versenyszerűen sohasem sportoltam. 20 éves voltam, amikor megtanultam úszni, mivel nagyon szeretem  a vizet, rendszeresen eljártam az  uszodába, és amikor az idő engedte előszeretettel úsztam élővizekben is. Jelenleg orvosi javaslatra kezdtem el úszni és vízi tornázni.

Hogyan került kapcsolatba a csapattal?

A  párom Sós Tamás Soti, őt kísértem el időnként edzésre. Jó hangulatú edzéseket láttam és családias baráti légkör jellemzi ezeket az alkalmakat. Külön kiemelném a vezetők közül Janovics Lászlót, aki Baranya Megyei Kosárlabda Szövetség elnöke, hogy személyes jelenlétével, erősíti, buzdítja a csapatot minden alkalommal. Továbbá szeretném megemlíteni Kovács Attila edzőt, aki több évtizedes szakmai tapasztalatával vezeti, edzi és készíti föl a csapatot.

Milyen változást lát partnerén, amit a kerekesszékes kosárlabda csapatnak köszönhet?

A  párom 1979-ban 14 évesen, Kovács Attila edző felfedezettjeként kezdett el  kosárlabdázni  a pécsi sportiskolában, később a kosárlabda csapat  átigazolt a PVSK-ba,  ahonnan 1980-ban beválogatták a magyar  ifjúsági válogatottba. 1983-ban a dombóvári  VMSE-hez igazolt, 1986 februárban behívták sorkatonai szolgálatra, nem sokkal bevonulása után a Budapesti Honvéd leigazolt játékosa lett. Leszerelése után a PVSK játékosaként  játszott tovább 1988-ig. Majd a megye bajnokságon a Pannon Volán leigazolt játékosaként  sportolt még három évet. Ilyen előzmények után 2013-ben egy agyi érkatasztrófa történt az életében, ami rokkant állapotot és maradandó károsodást okozott mozgáskorlátozottság nélkül. A bal fülére megsüketült, emiatt komoly egyensúly zavar lépett fel nála, ezért könnyű fizikai munkát vállalni nem tud. Szellemi munka a csökkent terhelhetőség miatt nem javasolt  számára.  2018 februárban a 24. órában jött a felkérés a Baranyai Megyei Kosárlabda Szövetség elnökétől, Janovics Lászlótól, hogy meghívják a kerekesszékes kosárlabda csapat alakuló ülésére mentornak. Mindketten nagyon örültünk a felkérésnek, mert hasznos és jó kezdeményezésnek tartottuk ezt a tervezetet. Elkezdődött a munka 2018 májusában, először értekezletek, játékos toborzások, majd nyár közepétől edzések kezdődtek el. Szeptember végén felmerült a gondolat Kovács Attila részéről, hogy mi lenne ha Soti is kerekesszékbe ülne, és kipróbálná magát. Először voltak kétségei az egyensúly zavara okán, tartott attól, hogy szédülni fog játék közben. De nem így történt, nem szédül, élvezi a játékot, megtanulta a kerekesszéket kezelni. Amikor egy - egy edzésről megérkezik haza, az arca kisimul és 10 - 15 évvel látszik fiatalabbnak, mert a csapatszellem, a játék öröme beindítja azokat a reflexiókat, amelyek zsenge ifjú, és fiatal felnőtt korát meghatározták. Beigazolódni látszik az a feltevés, hogy a sport hasznos időtöltés, mert edzi a testet, a lelket és a szellemet. Ezért csak bátorítani tudom az olvasót, hogy ha kedvet érez ehhez a sportághoz, próbálja ki magát mindegy, hogy hány éves, nő vagy férfi! Mozogni nagyon jó! Közösséghez tartozni szintén nagyon jó! Várunk mindenkit csapatunkba!


SZJ.jpg

Szilágyi János

Milyen szerepet játszik az Ön életében a sport? 

12 éves korom óta ami sportot el lehet képzelni, mindent kipróbáltam.

Hogyan került kapcsolatba a csapattal? 

A páromon, Mátyus Annán keresztül.

Milyen változást lát partnerén, amit a kerekesszékes kosárlabda csapatnak köszönhet?

A csapat és a rendszeres edzés segített Annának a másfél éven keresztül tartó megpróbáltatásokat feldolgozni. Ebben a csapatban mindenki odateszi magát, senki nem adja fel. Ez pedig a hétköznapokra is kihat. Annát korábban egyáltalán nem érdekelte a sport, most pedig a fanatikusa lett. Köszönöm mindazoknak, akik összehozták ezt a csapatot hiszen segítettek abban, hogy az emberek kiemelkedjenek a semmittevésből.


_MG_0207.jpg

Somlán Lóránt

Milyen szerepet játszik az Ön életében a sport? 

Általános és középiskolás koromban több sportágban is kipróbáltam magam, bár a legtöbbet csak hobbi szintjén űztem. Úsztam, teniszeztem, lovagoltam, asztaliteniszeztem és cselgáncsoztam. Utóbbit pár évig versenyszerűen a PVSK színeiben.  Sajnos az utóbbi időben kevesebb hangsúlyt kapott az életemben mind az aktív sport, mind a szurkolás, de amióta a csapattal vagyok, kezdem érezni, mennyire hiányzott is ez.

Hogyan került kapcsolatba a csapattal? 

Vállalkozásom mozgássérültek szállításával foglalkozik, ennek kapcsán kértek fel a csapattal való munkára.

Mivel tudja Ön a csapatot támogatni? 

A kezdeti munkakapcsolat gyorsan családias légkörré alakult, a csapat gyorsan befogadott. Ma már ahol tudok segítek, kereket pumpálok, pakolok, szervezek és az éppen aktuális problémák megoldásával próbáljuk a többi segítővel együtt könnyebbé tenni a csapat mindennapjait.

Mit jelent Önnek ez a csapat?

Heti kétszeri garantált jókedvet, leckét emberségből, példát kitartásból. Korábban nem igazán voltam mozgáskorlátozottak között, semmit sem tudtam az ő világukról, azonban ez a csapat nagyon sok mindenre megtanított, pl. arra, hogy ha odafigyelünk ezekre az emberekre, nagyon sokat adnak nekünk.


Ruprech Judit

Milyen szerepet játszik az Ön életében a sport?

Gyerekkoromtól fogva mindig sportoltam valamit: úsztam, röplabdáztam, teniszeztem, bicikliztem. Nem vagyok versenyző típus, de szeretek mozogni.

Mivel tudja Ön a csapatot támogatni?

Fotós és grafikai munkámmal - a csapatlogó megtervezésében, a honlap kialakításában segédkeztem, illetve sokat fotózom a csapatot.

Mit jelent Önnek ez a csapat?

Egy fotóriport készítésének ötletével kerestem fel az alakuló csapat vezetőségét. Ez az anyag még készül, de időközben “bevonódtam” a csapat mindennapjaiba, fontos tapasztalatokat és új barátokat szereztem. Jó érzés látni, ahogy alakul, fejlődik a közösség, úgy érzem, valami fontosnak lehetek a részese.