Válogatott összetartás

A magyar kerekesszékes kosárlabda válogatott májusban és júniusban is Pécsett, a Nemzeti Kosárlabda Akadémián készült készült a július végén megrendezésre kerülő Európa-bajnokságra Magyar András szövetségi kapitány irányításával. A szövetségi kapitány egyben a kerekesszékes kosárlabda magyar bajnok Soproni Tigrisek edzője is. A válogatott összetartásán a PTE PEAC Rolling Basket két játékosa, Vojtek Aurél és Klaics Gábor is aktívan részt vett.

Galéria


Élő adás

_MG_2818.jpg

A  Pécsi Közösségi Alapítvány  szervezésében került sor arra az adománygyűjtő rendezvényre, melyen a megjelentek három jó pécsi ügyet támogathattak. A PTE PEAC Rolling Basket csapata köszöni a nagylelkű támogatást, amit egy őszi nagyszabású nemzetközi kerekesszékes kosárlabda tornával egybekötött érzékenyítő programra használ fel. Gratulálunk a két másik programnak is:  Élmény Tár, Pécsi "Nénik, Bácsik" Fesztiválja! 


A bemutatkozás

A PTE PEAC Rolling Basket kerekesszékes kosárlabda csapata áprilisban a 20. jubileumát ünneplő slavonski brod-i tornán szerepelt. Nem csak az első nemzetközi megmérettetésünk volt ez az esemény, hanem a csapat történetének első mérkőzéseit is jelentette. A vereségek ellenére a csapat mérkőzésről-mérkőzésre egyre jobb formát mutatott.

B9B8F05C-C466-4A3A-B39D-8CC92D9F454C.JPG

facebook.jpg

A Pécsi Egyetemi Atlétikai Klub programja is várja a szavazatokat a MOL kutakon

Április 1-22-ig lehet szavazni Pécsett a MOL töltőállomásain a Pécsi Egyetemi Atlétikai Klub „Együtt kerekebb!” programjára. A tét félmillió forint, melyet a nyertes szervezet vihet haza.

A MOL Alapítvány a helyi civil szervezetek, kezdeményezések támogatására összesen 20 millió forintos kerettel hozta létre 2018 őszén a MOL Helyi Érték Programot. A második fordulóba jutott projektek között közönségszavazás dönti el, kik nyerik el a félmillió forintos támogatást.

Április 1 - 22. között országszerte 40 körzetben, körzetenként két vagy három civil szervezetre lehet szavazni a kijelölt MOL töltőállomásokon.

A Pécsi Egyetemi Atlétikai Klub is várja a szavazatokat alábbi projektjére:

Az „Együtt kerekebb!” program célja a fogyatékosságokkal élők sportolási lehetőségének biztosítása.

Toborzó kampányt, 11 eseményből álló rendezvény sorozatot tervezünk megvalósítani középiskolákban, valamit egyéb olyan intézményekben, eseményeken, ahol a célcsoport tagjait személyesen szólíthatjuk meg. Bemutatjuk azokat a sportágakat, amik közül a mi egyesületünknél aktuálisan választani lehet. Meghívjuk rendezvényeinkre azokat a sportolókat, akik gyakorolják ezeket a sportokat, választásuk szerint amatőr szinten vagy akár profi versenyzőként.

A különböző sportágakat a fiatalok a rendezvényeken ki is próbálhatják. Emellett a már sportoló sorstársaikkal meg is beszélhetik a lehetőségeiket, megkérdezhetik tapasztalataikat, így közvetlenül jutnak olyan információhoz, mely a döntést pozitívan befolyásolhatja.

 

A szavazatokat Pécs kijelölt MOL töltőállomásain lehet leadni. A Pécsi Egyetemi Atlétikai Klub nevével ellátott kupont le kell tépni a szórólapról, és azt az üzletben található „A Te szavazatod is számít! Helyi Érték Program” feliratú gyűjtőurnákba kell bedobni.

A szavazási fordulóba bejutott szervezetek listája itt érhető el.

A végső eredményhirdetésre legkésőbb május 3-ig kerül sor. 


Új helyszín, változatlan lendület!

2018. szeptembertől 2019. januárig a PTE SZESZI tornatermében edzettünk heti két alkalommal. Február 1-től viszont már az akadálymentes Nemzeti Kosárlabda Akadémia ad helyszínt edzéseinknek. 


A sport és különösen a csapatsportok lehetőséget adnak a kirekesztődéssel veszélyeztetett sérült emberek számára, hogy a közösségbe járás élményét, az összetartozás erejét, az önmagáért és másokért vállalt felelősség érzését megtapasztalják. A sportolás lehetőségének biztosításával végső soron az elfogadás, a befogadás, a lehető legteljesebb társadalmi és munkaerőpiaci integráció a célunk. „Együtt kerekebb” szlogenünk is ezt fejezi ki. 

Pécsett, Baranyában a megyei szövetség aktív közreműködésével megalakult egy lelkes amatőrökből álló kerekesszékes kosárlabda csapat, amelyet a PTE PEAC a Parasport Szakosztálya tagjává fogadott.


Előzmények

A kerekesszékes kosárlabda sportág versenyeinek szervezése a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) feladat- és hatáskörébe tartozik. A Baranya Megyei Kosárlabda Szövetségben (BMKSZ) elhatároztuk, hogy megszervezünk Pécsett egy kerekesszékes kosárlabda csapatot, azzal a céllal, hogy megismertessük a helyi sérült emberekkel a sportolás szépségét, lehetőségét, egy támogató csapathoz való tartozás érzését, példát adjunk a sorstársaknak és az épek társadalmának egyaránt.

Ezen törekvésünkkel összhangban 2017 őszén Pécsett megszerveztük a Kerekesszékes Kosárlabda Magyar Kupa döntőjét, hogy megmutassuk a baranyaiaknak, milyen izgalmas, látványos játék ez, amely egyben paralimpiai sportág is. Ezt követően megkezdtük a csapat tagjainak toborzását. 2018 május óta már heti rendszerességgel tartunk edzéseket.


Jelenlegi helyzet

2019 február óta az akadálymentes Nemzeti Kosárlabda Akadémián edzünk heti két alkalommal.

A sportolási lehetőség megteremtése mellett a csapat tagjai számára a sportorvosi ellátás, a sporttudományos és rehabilitációs háttér is biztosított egyfelől a PTE ÁOK Klinikai Központ szakszemélyzete, másfelől a PTE ÁOK Sportmedicina Tanszékkel való együttműködésünk által.


A jövő tervei

Egy év felkészülés után a 2019/2020-as szezonban elindulunk a kerekesszékes kosárlabda magyar bajnokságban. A versenysport és a tömegsport egyaránt fontos számunkra. Vannak játékosaink, akiknek a válogatottság, a paralimpiai részvétel a célja, míg másoknak a mozgás öröme és a csapathoz való tartozás a fontos. Szeretnénk hozzájárulni továbbá ahhoz is, hogy a PTE PEAC Parasport Szakosztálya erős vidéki bázisa legyen a parasportoknak.