Együtt kerekebb!

Nézd meg és próbáld ki!

Együtt kerekebb!.jpg

A PTE PEAC Rolling Basket kerekesszékes kosárlabda csapata kétnapos nemzetközi kerekesszékes kosárlabda tornát és a parasportok bemutatásának és kipróbálásának lehetőségét biztosító érzékenyítő programot szervez. A fogyatékossággal élő embereknél nem csak a testi, lelki egészségük javításához, hanem a társadalmi és munkaerő-piaci integrációjukhoz is nagy mértékben hozzájárul, ha rendszeresen sportolnak, és támogató közösségbe járnak. Célunk az, hogy egy nemzetközi kerekesszékes kosárlabda torna megszervezésével megmutassuk mindenkinek, hogy sérülten is van értelme az életnek, a fogyatékossággal élő embernek is vannak a sportolás által is lehetőségei, sikerélményei, örömei. Az érzékenyítő program során pedig valamennyi érdeklődő, résztvevő kipróbálhatja a kerekesszékes kosárlabdán kívül még a városunkban űzhető parasportokat. Csapatunk bemutatásával szeretnénk példát, egy lehetséges mintát mutatni a fogyatékkal élőknek és az ún. „épek” társadalmának egyaránt, hogyan működik nálunk egymás megértése, a tisztelet, az empátia, az elfogadás, a tolerancia, az együttműködés, a felelősségvállalás, a bizalom. Sikerként könyveljük el, ha az épek és a fogyatékossággal élő emberek egyaránt eljönnek a rendezvényre majd akár játékosként, akár szurkolóként, vagy pártoló tagként részt vesznek a közösség életében. Felismerik, hogy a saját „szobájukon” kívül is van élet, vannak lehetőségek, tudnak örömet adni és kapni.


Iványi Dalma, szövetségi edző, 134-szeres válogatott kosárlabdázó is kipróbálta a kerekesszékes kosárlabdát és Klaics Gáborral, a helyi kerekesszékes kosárlabda csapat tagjával, válogatott kerettaggal együtt invitálja az érdeklődőket a rendezvényre. A belépés díjtalan.

 
Program:

október 26.

9.00 - 13.00

A Pécsett űzhető parasportok bemutatója és kipróbálása

13.00 - 19.00

I. Rolling Basket Cup nemzetközi kerekesszékes kosárlabda torna

 

október 27.

9.00 - 13.00

I. Rolling Basket Cup nemzetközi kerekesszékes kosárlabda torna

14.00

Eredményhirdetés


Válogatott összetartás

A magyar kerekesszékes kosárlabda válogatott májusban és júniusban is Pécsett, a Nemzeti Kosárlabda Akadémián készült készült a július végén megrendezésre kerülő Európa-bajnokságra Magyar András szövetségi kapitány irányításával. A szövetségi kapitány egyben a kerekesszékes kosárlabda magyar bajnok Soproni Tigrisek edzője is. A válogatott összetartásán a PTE PEAC Rolling Basket két játékosa, Vojtek Aurél és Klaics Gábor is aktívan részt vett.

Galéria


Élő adás

_MG_2818.jpg

A  Pécsi Közösségi Alapítvány  szervezésében került sor arra az adománygyűjtő rendezvényre, melyen a megjelentek három jó pécsi ügyet támogathattak. A PTE PEAC Rolling Basket csapata köszöni a nagylelkű támogatást, amit egy őszi nagyszabású nemzetközi kerekesszékes kosárlabda tornával egybekötött érzékenyítő programra használ fel. Gratulálunk a két másik programnak is:  Élmény Tár, Pécsi "Nénik, Bácsik" Fesztiválja! 


A bemutatkozás

A PTE PEAC Rolling Basket kerekesszékes kosárlabda csapata áprilisban a 20. jubileumát ünneplő slavonski brod-i tornán szerepelt. Nem csak az első nemzetközi megmérettetésünk volt ez az esemény, hanem a csapat történetének első mérkőzéseit is jelentette. A vereségek ellenére a csapat mérkőzésről-mérkőzésre egyre jobb formát mutatott.

B9B8F05C-C466-4A3A-B39D-8CC92D9F454C.JPG

facebook.jpg

A Pécsi Egyetemi Atlétikai Klub programja is várja a szavazatokat a MOL kutakon

Április 1-22-ig lehet szavazni Pécsett a MOL töltőállomásain a Pécsi Egyetemi Atlétikai Klub „Együtt kerekebb!” programjára. A tét félmillió forint, melyet a nyertes szervezet vihet haza.

A MOL Alapítvány a helyi civil szervezetek, kezdeményezések támogatására összesen 20 millió forintos kerettel hozta létre 2018 őszén a MOL Helyi Érték Programot. A második fordulóba jutott projektek között közönségszavazás dönti el, kik nyerik el a félmillió forintos támogatást.

Április 1 - 22. között országszerte 40 körzetben, körzetenként két vagy három civil szervezetre lehet szavazni a kijelölt MOL töltőállomásokon.

A Pécsi Egyetemi Atlétikai Klub is várja a szavazatokat alábbi projektjére:

Az „Együtt kerekebb!” program célja a fogyatékosságokkal élők sportolási lehetőségének biztosítása.

Toborzó kampányt, 11 eseményből álló rendezvény sorozatot tervezünk megvalósítani középiskolákban, valamit egyéb olyan intézményekben, eseményeken, ahol a célcsoport tagjait személyesen szólíthatjuk meg. Bemutatjuk azokat a sportágakat, amik közül a mi egyesületünknél aktuálisan választani lehet. Meghívjuk rendezvényeinkre azokat a sportolókat, akik gyakorolják ezeket a sportokat, választásuk szerint amatőr szinten vagy akár profi versenyzőként.

A különböző sportágakat a fiatalok a rendezvényeken ki is próbálhatják. Emellett a már sportoló sorstársaikkal meg is beszélhetik a lehetőségeiket, megkérdezhetik tapasztalataikat, így közvetlenül jutnak olyan információhoz, mely a döntést pozitívan befolyásolhatja.

 

A szavazatokat Pécs kijelölt MOL töltőállomásain lehet leadni. A Pécsi Egyetemi Atlétikai Klub nevével ellátott kupont le kell tépni a szórólapról, és azt az üzletben található „A Te szavazatod is számít! Helyi Érték Program” feliratú gyűjtőurnákba kell bedobni.

A szavazási fordulóba bejutott szervezetek listája itt érhető el.

A végső eredményhirdetésre legkésőbb május 3-ig kerül sor. 


Új helyszín, változatlan lendület!

2018. szeptembertől 2019. januárig a PTE SZESZI tornatermében edzettünk heti két alkalommal. Február 1-től viszont már az akadálymentes Nemzeti Kosárlabda Akadémia ad helyszínt edzéseinknek. 


A sport és különösen a csapatsportok lehetőséget adnak a kirekesztődéssel veszélyeztetett sérült emberek számára, hogy a közösségbe járás élményét, az összetartozás erejét, az önmagáért és másokért vállalt felelősség érzését megtapasztalják. A sportolás lehetőségének biztosításával végső soron az elfogadás, a befogadás, a lehető legteljesebb társadalmi és munkaerőpiaci integráció a célunk. „Együtt kerekebb” szlogenünk is ezt fejezi ki. 

Pécsett, Baranyában a megyei szövetség aktív közreműködésével megalakult egy lelkes amatőrökből álló kerekesszékes kosárlabda csapat, amelyet a PTE PEAC a Parasport Szakosztálya tagjává fogadott.


Előzmények

A kerekesszékes kosárlabda sportág versenyeinek szervezése a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) feladat- és hatáskörébe tartozik. A Baranya Megyei Kosárlabda Szövetségben (BMKSZ) elhatároztuk, hogy megszervezünk Pécsett egy kerekesszékes kosárlabda csapatot, azzal a céllal, hogy megismertessük a helyi sérült emberekkel a sportolás szépségét, lehetőségét, egy támogató csapathoz való tartozás érzését, példát adjunk a sorstársaknak és az épek társadalmának egyaránt.

Ezen törekvésünkkel összhangban 2017 őszén Pécsett megszerveztük a Kerekesszékes Kosárlabda Magyar Kupa döntőjét, hogy megmutassuk a baranyaiaknak, milyen izgalmas, látványos játék ez, amely egyben paralimpiai sportág is. Ezt követően megkezdtük a csapat tagjainak toborzását. 2018 május óta már heti rendszerességgel tartunk edzéseket.


Jelenlegi helyzet

2019 február óta az akadálymentes Nemzeti Kosárlabda Akadémián edzünk heti két alkalommal.

A sportolási lehetőség megteremtése mellett a csapat tagjai számára a sportorvosi ellátás, a sporttudományos és rehabilitációs háttér is biztosított egyfelől a PTE ÁOK Klinikai Központ szakszemélyzete, másfelől a PTE ÁOK Sportmedicina Tanszékkel való együttműködésünk által.


A jövő tervei

Egy év felkészülés után a 2019/2020-as szezonban elindulunk a kerekesszékes kosárlabda magyar bajnokságban. A versenysport és a tömegsport egyaránt fontos számunkra. Vannak játékosaink, akiknek a válogatottság, a paralimpiai részvétel a célja, míg másoknak a mozgás öröme és a csapathoz való tartozás a fontos. Szeretnénk hozzájárulni továbbá ahhoz is, hogy a PTE PEAC Parasport Szakosztálya erős vidéki bázisa legyen a parasportoknak.